Bikin Gua Panas Je...

pukul 6 petang....

amek kunci terus start moto- dengan berkaca mata hitam rayban cap jalan pasar meredah perjalanan hampir 1km menuju ke medan makanan iaitu bazzar ramadhan- tue die, beratus² orng meniage, yg datang pulak berpuluh² ratus orng- ni kalu ade pengebom brani mati bt hal ni mau bersepah mayat kat tepi jalan- parking moto ala kadar sekadar-kadarnye, lock moto dan terus memulakan pencarian juadah berbuke- mcm biase dari garisan permulaan sampai garisan tamat bazar hanye la mase untuk rickie line je, time patah balik la baru mase untuk menghabiskan duit yg sentiase takde- mane yg dirasekan bole mmbuatkan puase bole terbatal itu yg dibeli, mmg meng-liur-kan- sejam gak acare rickie line & acare menghabiskan duit berlangsung, pegi tempat parking start moto bla..............vrrooommmm.....



pukul 7 petang....

tranfer yg dibeli kat bazar tadi ke pinggan yg lebih bersih dan cantik, baru nampak menarik- beli pun tak banyak tp cukup la untuk 1 keluarge, mmg da tak sabar nak tggu iklan Hai-O kat tv3 tue- slalunye bile iklan tue kuar mesti da nak azan maghrib, mcm biase bt² rileks menahan lapar dan dahage- hidang makanan untuk berbuke, atur pinggan, cawan, setup lauk bagi teratur sket, arrange tempat, akhirnye sume siap tggal nak jamah je tapi waktu blum mngizinkan umatnye untuk mencekik- akhirnye waktu tu pun tibe.............



pukul 7:24 malam....(kot la)

doa da khatam, air da tibai setengah baldi mase untuk pekena kuih-muih yg dibeli petang tadi- amek kuih koci, balutan daun pisang mmg menarik perhatian, isi pun tak kurang meng-liur-kan, sumbat seketul kuih koci dlm mulut, kunyah perlahan² menikmati kenikmatan berbuke- puiihh, isi koci ke dalam longkang- cet luar menarik tapi rase hampeh, inti kelape pun x de- betul² bt mood berbuke lari, try samosa lak sbgai untuk melembutkan hati- puiihh, samosa lak ke longkang- mengalahkan batu kerasnye, mengalahkan getah tayar liat nye- oiii nak meniage bt care nak meniage, jgn men langgar je etika meniage- tak ikhlas langsung, adeii-






notapenumbukKEmuke:- ade ubi ade batas, ade lori ade bas, ade hari gua balas

15 ulasan:

suezensuzanna berkata...

uhuhhu..kengkadang skt hati gak ngan peniaga2 nih..masak mcm ntah pape...dr kiter sonok2 nk mkn tuh tetiba rase nk mkn hilang....

sebab tuh kot.aku x der selera nk mkn.uhuh

hafiz berkata...

klu x pose mmg la panas....
cuba kta ikhlas terima ape jua juadah 2...msti sedap saje tau...
ingt selamat beramal n jgn ponteng pose...hehe:))

BISKUTMARIE(",) berkata...

sue--> slamat pose, kalu tak mmg da terbakar da gerai tu, ahahahah..
:D

hafiz--> tepuk dada tanye slere, jgn sampai aku tanye abang man...
huhuhuh...
:D

Tanpa Nama berkata...

klu makanan jgn berkira sedap ker x...mkn jer aper yg ader....ko tgk negara yg miskin dorang smua x cukup mkn sbb negara dorang xder makanan smpai dorang semua kurus mcm kilang...ko tgk negara kita kaya dgn makanan ko ckp jer aper yg ko nak makan mcd,kfc,pizza,a&w,al-azwath smua ader beb...kita kner berbanger sbb kita rakyat malaysia...tapi kalau bender x sedap ko campak jer kt muka peniaga 2....

BISKUTMARIE(",) berkata...

rakan² blogger, yg komen kat atas ni mmber gua- korang nak tau die nak komen blog aku pun tnye aku pastu ade hati nak basuh aku....
hahaha...
oiii aiman, jgn men bangsat..
hahahaha...
ape pun x ble...
:D

{lumut} berkata...

haha..mau tak menyumpah..
ala..mybe hari tuh je ke tersilap adunan..lek2..

~vee~ berkata...

dugaan bulan pose la tu.. :)

jai@jezz berkata...

kah kah kah.. nasib kau la.. beli semua makanan rase cam hampeih.. nasib..~ nasib..~

~amy liana8886~ berkata...

diorg cuma pk untung je..masak ala kadar je..kite gak yg rugi..tp kalau nk sedap dgr diorg cakap..kalau kelantan bese nyer best..

BISKUTMARIE(",) berkata...

lumut--> mgkn jugak la tersilap adunan, tpi insaf nak beli kedai yg same..
huhu...
:D

Vee--> cobaan, cobaan...
aihh...
:D

jai@jezz--> terputus selera nak berbuke dgn lahapnye...
adess...
:D

BISKUTMARIE(",) berkata...

amy liana--> ya, duit bt orang sume tamak N lupe diri...
adeiii...
:D

~amy liana8886~ berkata...

ala tamak msa awal2 je..sampai je waktu nk buka sibuk r duk bg free kat org..buy 1 free 2..tu la tamak lgi..kan bgus kalau jual murah2 mesti xrugi..hihi..

BISKUTMARIE(",) berkata...

amy liana--> mcm tau² je ni, biase bt erk..??
huhu..
:D

{lumut} berkata...

weh,ala..kau try je..mane tau betul..dapat adiah nnt..=p
pose ko ok lagi tak?haha

FdausAmad berkata...

Gua nak ajak lu lepak blog gua.Rilek rilek.