Udang Nenas 3 Rasa - Blogger Master Chef

Peserta Separuh Akhir 2 Blogger Master Chef

Chef Fadli

Udang digoreng terlebih dahulu (goreng kunyit)

Penyediaan sos 3 rasa

Proses akhir masakan

Udang Nenas 3 Rasa

Chef Fadli & Chef Kak Lily 

Bahan-bahannya:-
1- Cili
2- Halia
3- Bawang Putih
4- Bawang Merah/Besar
5- Tomato
6- Udang 
7- Sos Tomato & Sos Cili
8- Nenas

Cara-caranya:-
1- Penyediaan Sos 3 Rasa
- Kisar Cili, Halia, Bawang Putih dan Bawang Merah/Besar sehingga lumat.
- Panas kuali dan sedikit minyak untuk tumisan.
- Tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik bau dan kekuningan.
- Kemudian masukkan Sos Tomato dan Sos Cili, kacau hingga sebati dengan bahan tumisan.
- Tambahkan sedikit garam dan gula untuk rasa yang lebih menarik.
- Cincang Nenas kepada bahagian yang kecil untuk tambah kemanisan rasa sos ATAU tuangkan sedikit air Nenas kedalam sos.
- Akhir sekali masukkan Tomato kedalam sos

2- Penyediaan Udang
- Gaulkan Udang yang siap disiang dan dibelah belakang dengan kunyit dan sedikit garam, untuk rasa yang lebih pedas boleh gaulkan bersama serbuk cili.
- Panaskan kuali dan sedikit minyak untuk menggoreng.
- Gorengkan Udang dengan api yang perlahan untuk memastikan Udang masak sepenuhnya.
- Kemudian gaulkan Udang yang telah dimasak kedalam Sos 3 Rasa tadi. Siap.


* Ini resepi gua, amacam? Menarikkan? Boleh cuba, tak faham boleh tanya gua. Panggil gua Chef Fadli, ok! Sedikit INFO mengenai Master Chef.





  • MasterChef Program Information 
  1. Date Start: 22nd October 2011.            
  2. Day: Every Saturday – Wednesday. 
  3. Time: 9.00pm.
  • Program Channel – Astro Ria (Channel 104)


5 ulasan:

Unknown berkata...

wah terrornya masak..udang tiga rasa lagi..cayalah

Unknown berkata...

kakIna--> nmpk je terror, hahaha... Akak lg terror..huhu

Mah@mahu berkata...

Wah pandai memasak memang sedap lah ni layak begelar blogger masterchef malaysia...

*jgn lupa saksikan masterchef di mahamahu.com

[sutera kasih] berkata...

keluar TV keee nnti?
nk tgk !!!

aque berkata...

hurm... nampak menyelerakan....

thanks share resepi.. ^_^