Melayu terkenal dengan adat

gambar sekitar Langkawi oleh Fadli



cerite ni bukan pasal gua, ni lebih kepade umum la- biase la, gua ni ramai kawan dgn orang tua yang belum kawen- nak dijadikan cerite, sejak kebelakangan ni banyak la cerite pasal tunang, kawen, mengandung, beranak, bawak budak, bawak perut, macam² la- member gua yang tua ni terase la, sebab member² die boleh dikatekan majoriti dah kawen & dah beranak pinak- gua ingat member gua ni tak terfikir nak kawen, rupenye jeles gak die tengok orang yang dah berkawen-




oleh kerana ke-jeles-an die tu, dengar cerite lepas raye ni die nak bertunang- daripade cerite die, kalau boleh die xnak bertunang- nak terus kawen je, agak gelojoh gak la die ni- die ckp membazir kalau tunang² ni, die memilih untuk terus kawen je tapi makcik die kate kena tunang dulu gak- makcik die cakap kite Melayu, kena ikut adat- ape plak kate orang kalau tiba² terus kawen, kate makcik die- memang tak dinafikan, Melayu terkenal dengan adat tapi kalau difikir secare dalamnye adat ni banyak merugikan- kerugian yang gua maksudkan adelah kerugian duit, mase & tenage-




ape nak buat, memang Melayu kaya adat- pokoknye diri sendiri la, adat ke ape ke yang penting yang wajib- terpulang pade individu tu sendiri tapi kalau tanye kat gua pasal ni, gua memilih untuk tidak bertunang- pasalnye gua bukannye banyak duit sangat pun, jadi gua memilih untuk buat yang wajib je- biar simple janji sah- sah? sah..................... amin...






kepade member gua yang tua itu--> Selamat hari², esok belanje gua buah jambu

9 ulasan:

sI tEDI berkata...

kenapa kawen sbb terdesak?

org lain dah kawen aku pun nak kawen? ehMmm. mcm tu ke?

x mo lah mcm tu!

kupu-kupu biasa berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
miEz haNeM berkata...

HUHU..
MIEZ PUN TAK BERTUNANG..
NIKAH TERUS NANTI..
MULA2 NAK BERTUNNAG..TAPI BILA ADAT DIAGUNGKAN LEBIH DARI YG WAJIB...KAMI 2 KELUARGA SEPENDAPAT TERUS NIKAH..
IJAB DAN QABUL TU YG PENTING...

Queen berkata...

adat tu penting juga..selagi tak melanggar syarak..lagipun dalam islam pun ada proses mengenal kan....
tunang no problem ....yang pentingtak payahla buat besar2an...siap khemah 5 6 biji....kalau kata nak jimat..hantaran pun tak payah...or..buat hantaran grand sikit..nanti kawen dah tak payah hantaran...ramai je org buat skang nieyh...tunang tu ikatan je..dan bersopan lah..hantar wakil..org tua2 yang berbincang ..bagi aku no problem nak bertunang dulu....merisik pun ok....takde masalah selagi buat seadanya dan tiak membazir

Tanpa Nama berkata...

aku la 2..
celake..!!

tp mcm konfem je kan..
haha..!
:D

BISKUTMARIE(",) berkata...

semua yang diatas--> pokoknye masing² kan...?
terpulang pade individu tu sendiri..
janji tak melanggar hukum Islam...
bak kate orang, perkare seumur hidup sekali, ape salahnye..
tepuk dada tanye selera

*tanpa nama--> tau² je ko kan?
hahahahah...

kupu-kupu biasa berkata...

utk tidak mengecilkan hati para pembaca blog lu.. gua padam komen gua.. lgpon panjang sgt.. gua pon rimas nak bace.. hahaha... tp lu jgn lupa roger gua pasal soalan tunang itu bukan adat tp dh ada dlm kitab.. gua nk smash kwn gua blk ni.. hahaha

BISKUTMARIE(",) berkata...

Kupu2--> npe Lu delete beb? Xde spe pun yg trase.... Nnt gua cri jwpn tuk soklan Lu

kupu-kupu biasa berkata...

uishh... lu yg kate xde yg terase tp gua rase ade yg terase... huhu.. haaa cara... nanti bgtau gua eh.. gua nak usha mamat amik air sembahyang jap... hahahahaha