Bela Membela

Rumah besar, gaya moden, harga ratus-ratus ribu, kereta mewah, pakaian up to date, anak cantik, ubah suai rumah ala english style, siap marmar, memang terpegun bila melihat tapi sayang bela binatang. Rumah tengah bandar tapi bela kucing, kena langgar marah kat orang. Berak pun merata-rata, sepah sana sepah sini. Kalau nak bela sangat buat la sistem kurung dalam sangkar, takla menyusahkan orang lain, itu lebih selamat dari lepaskan. Mungkin kucing masih boleh diterima, ni bela ayam. Memekak tak kira masa, duduk tengah bandar pun nak bela ayam ke? Ingat zoo? Pastu lepaskan, berak merata-rata. Bela la ikan dalam akuarium, kan nampak lebih bergaya dan kena dengan suasana. Bayangkan zaman 2020 masih ada orang bela ayam dalam rumah, moden la sikit jangan nak ikut cara dan gaya lama.

Marah gua ni kepada yang tak pandai membela binatang tapi nak bela, kadang-kadang tu makan pun tak bagi, bodoh. Nasib la ada jiran-jiran yang perihatin bagi gak makan kucing-kucing ni kat belakang rumah

2 ulasan:

pizli berkata...

Bela ayam tu merepekla.. Kucing pun aku dah tak bagi makan sebab kalau bagi makan memang tak kemanalah diaorang.. lepas tu berak kat rumah aku and jiran.. sekrg aku halau je.. aku suka kucing tapi tak sesuai..

BISKUTMARIE(",) berkata...

paling bnyk skunk ni org bela kucing, kononnye binatang kesayangan Nabi tp tak pndai nak jage, adusss...

kesian kat kucing, makan ke tak. bahaye kena langgar lg, haih...