Cerekarama

tgh aku lepak² sambil pekena milo tarik kurang manis kat maple tepi simpang, tibe² aku disapa oleh seseorang- "Abg, mintak tolong bole tak?" satu suare manje seiras suare Rozita Che Wan bertanye- aku syak 2 je, tak hantu, jodoh- kalu tengok pade jam mmg confirm hantu- jam mase tu da nak kul 12.00 am- aku pun paling kan kepale tgk sape kah gerangan yg menggangu malam milo tarik aku- confirm jodoh- "Boleh, ape masalahnye?" jawap aku dgn cargas- pergh, cun da mcm Amy Mastura- "Moto saye tak bole start la, bole tak tengok² kan?"- aku pun dgn pantas pegi tengok kan moto die yg diparking kan kat kedai topup sebelah maple tu- dekat 10 minit gak la aku cube start moto uzur minah tu, kalu lagi 5 kali aku start moto minah tu mau gugur cover set moto dia- "Ni koil api rosak ni, api tak sampai tu sbb tak bole start" cerite aku confident- padahal aku pun xtau ape mslah moto tu, moto aku rosak pun aku sorong kat kedai moto je- "Alamak mcm mane ni, mcm mane saye nak balik" ngeluh minah tu keserabutan- "Rumah kat mane?" tanye aku plak- tibe² aku rase mcm seorang lelaki budiman- aku tengok minah tu da tak tentu arah, mcm nak histeria pun ade- "Rumah awk kat mane, saye bole hantar kan awk balik" aku bersuare menenggelamkan keserabutan- "Rumah saye kat Cheras" jawap minah tu- lepas die jawap tu terus aku capai tenggiling aku- "Jom sy anta kan" sambil tangan mnepuk-nepuk sit tenggiling aku-

dengan kelajuan 80km-j aku meredah highway sepanjang 25km menuju ke destinasi- ini lah 1st time ade awek cun nek moto dgn aku, bangga x henggat- hidung da mcm nak rabak da aku rase, bangga pnye psal- tapi dalam bangge tu aku ade gak rse heran dan pelik- pelik sbb knape minah ni brani je nek dgn aku, die xtakut ke?- pelik x pelik, ape aku kesah- sambil aku bawak mto sambil minah tu tunjuk jalan rumah die- dekat 25 minit perjalanana akhirnye aku sampai kat rumah minah tu- "Stop², ni lah rumah saye"- nah tue die rumah 18 tingkat- "Awk bole tolong teman kan saye tak? Sye takut la nak naik atas" minah tu bersuare- "Rumah awk level brape?" tnye aku- "Tu ha tgkat 16" sambil jari menunjukkan rumah die- dgn gaye lelaki budiman aku pun teman minah tu naik atas- tapi aku heran la, minah ni tak takut ke dgn aku- kpale otak da pikir mcm² dah- minah ni betul ke orng??- dalam heran² tu aku teman jugak minah tu naik atas- mak ai lift uzur thap tong sampah da, dgn bau mcm² bau- dah la lembap lift tu- "ting" lift berbunyi menandakan da smpai tngkat 16- "Ni la rumah saye" minah tu ceria je bagitau tu rumah die- aku tak tanye pun rumah die mne 1- dalam minah tu cari kunci dlm handbag gucci cap ayam die aku pun mintak diri nak balik- "Ok la saye balik dlu la ye"- "Awk xnak masuk dulu ke? Saye btkan awk air. Masuk la dulu" pelawe minah tu kat aku- aku tengok jam dah pkul 1.15 pagi "Hah! tak pe la, len kali je la" jawap aku gabra- biar betul minah ni, kurang siuman agaknye- "Ala masuk je, sy btkan awk air. Kesian kat awk" sambil minah tu tarik tangan aku masuk rumah die- memang hati kering minah ni-

Beberape ketika aku dah ade kat dalam rumah die, perasaan da cuak giler da mase tu- cuak² gak tpi orng da ajak masuk xkan aku mnolak plak- "Awk duduk dlu erk, sy btkan awk air" sambil minah tu kenyit kan mate kat aku- jantung da rse mcm nak terkeluar da, berdegup kencang tak hengat mase tu- belum sempat aku nak duduk kat sofa-so good minah tu air pun siap- "Nah, ni air. Minum la" minah tu letak air teh-O kat atas meja kace umah die- aku syak minah tu mesti bubuh ubat tidur dlm air teh tu- sbelum minum aku selawat 30 kali, mane tau kot² minah ni nak kena kan aku ke ape ker- perghh, minah tu mmg pandai bt air- manis tak manis, panas tak panas- mmg favourite- air pun da abes, ati pun rse x sedap terus kau ckp kat minah tu aku nak balik- "Awk sye balik dulu la, rase tak sedap hati la" sambil aku meng-usha-usha kat sekeliling rumah minah tu- seram sejuk aku mase tu- "Awk takut erk..?Ape awk nak takut kan, sye tggal kat rumah ni sorang² la. Bukan ade orang pun, duduk la lame sikit" minah tu bersuare kering- bayangkan minah cun ajak lepak umah die lame², aku bertmbah heran- pompuan cantik ajak lepak kat rumah die, korang x heran ke? tapi ape kan daya aku ni seorang insan yg lemah, aku pun lepak la kat umah die- dekat sejam gak la aku lepak rumah minah tu sambil borak² kosong- tengah aku gelak² disbbkan lawak bodoh yg aku bt sndiri minah tu bgun mnuju ke 1 bilik- terus terhenti gelak, aku jeling je minah tu smpai die masuk bilik- aku jdi heran, tibe² je die blah- "Awk sini kejap" minah tu panggil aku dengar tak dengar- ah, sudah- minah ni suh aku masuk bilik die- aku da risau dah, ape pulak minah ni nak bt dgn aku ni- dalam mase risau tu aku hayun kan kaki menuju blik minah tu- kepale otak da fkir yg indah je- belum sempat aku sampai ke muke pintu bilik hp aku berbunyi- "Tut²....Tut²...." adui, potong betul la- 1 msg sampai- "Sape lak msg aku tgh² pagi bute ni, hilang akal ke" aku bersuare perlahan- langkah kaki terhenti ditengah jalan- "Awk dah bangun? Pegi mandi cepat!" isi kandungan msg td- aku pelik, selalunye msg mcm ni time orang kejut kan aku bangun pegi keje je- pelik bebenor- dalam duk aku memikir, aku terdengar 1 suare jauh memanggil aku- "Alang......alang......!!!! Ko tak pegi keje ker?? Bangun!!" suare yg biase aku dgt tiap² pagi..."Mak" aku membayangkan kegarangan mak aku- kabusshhhh.... 1 baldi air membasahi aku....


Baru aku sedar rupenye aku bermimpi, cilakak!! aku dah agak dah ni mesti 1 mimpi, ceh- abes basah bantal aku kene simbah air dgn mak aku- menggelupur gak la aku mase kne simbah dgn air tu- baru aku teringat, sebelum tdo aku lupe cuci kaki- aih.... mimpi², sbb ko la aku terlambat pegi keje...


Nota:- jgn percaye pade kejelitaan seseorang, ia mungkin 1 mimpi

6 ulasan:

susudalambotol berkata...

mimpi macamni memang sah tak basuh kaki sebelum tidoq :P

LaNa berkata...

Ni musti selalu n kuat berangan kan?? kan??

BiskutMarie(",) berkata...

susudalambotol--> tapi kaki tak busuk huhu :P

lana--> mane ade berangan la cume ade angan² je, hekhek (tak same kan??)

adolescent_iNner_siLent berkata...

element2 bunyik moto tu mesti terhasil dr bunyik dengkuran ko kan...????
pastu ko rase minah tu pelok ko mesti si angah xpun si ude tgh gesel kat ko.... har3!!!
gatal x sudah ade mimpi2 camtu...
pastu post....
pastu susah nak bgn!!!
penat ko tau x nak kejutkan ko!!
smpai aku hmpir2 xcidentasyik la nak call ko... hoh!@
klu anak aku la... dah lama aku kaki... heeeee!

oshin da vinnci berkata...

mimpi yg agakkk ganas...hehhehe

sib baikk bunyi msg kan??

BiskutMarie(",) berkata...

adolescent--> ala beb mcm tak biase dgn aku, huhu

oshin--> kan bagus kalu x bunyi hp, hahaha