Kereta Rosak

Pagi nak pergi kerja, faham-faham la kalau hari Isnin. Bangun pun lambat sikit, 'monday blues', memang bermalas-malasan. Jalan pulak sesak, berkilo-kilo panjangnya memang lagi lambat la sampai tempat kerja. Kesesakan pulak disebabkan oleh beberapa mangkuk yang tak faham dan sengal dengan masalah dorang sendiri, lu dah tau kereta lu rosak tapi lu bodohkan diri lu dengan duduk dalam kereta sambil tangan pegang handphone call sana sini. Kot ye pun lu tu bebal takkan tak terfikir yang kereta mahal lu tu ada double signal, kegunaan untuk perkara-perkara kecemasan. Lu bagi la double signal, sekurang-kurangnya kereta belakang lu tu tau yang kereta mewah lu tu jahanam.

Lu da tau kereta lu tu tak boleh bergerak, apa salahnya lu turun dan keluarkan sign segi tiga yang ada dalam bonet kereta lu tu. Lepas tu lu lambai-lambai la kereta belakang tu isyarat yang kereta lu rosak, letak la sign tu kat belakang kereta lu dengan jarak yang sesuai baru lah kereta belakang-belakang lu tau dan boleh tukar laluan awal-awal. Dah la bebal pastu buat kesesakan jalan berkilo-kilo panjang, lepas tu buat tak tau. Lu ingat dengan jalan sesak macam tu lori towing boleh sampai kat tempat kereta lu rosak dengan cepat ke?

Orang-orang macam ni kadang-kadang boleh mengundang orang lain membuat dosa kerana makian dan carutan yang dihamburkan kepada si bangang, lain kali elakkan. Memang gua mencarut tadi, bertambah sikit dosa gua harini. Damn...

Tiada ulasan: